It's on!

Nu känns det som att saker bara händer och händer här!
Jordprovet är tillbaka men vi har inte kunnat tolka resultatet än. Köksritningarna börjar närma sig perfektion och vi har bestämt vitvaror.
Igår var en bekant förbi som ska gräva för grunden och kollade läget och planerade.
Idag hade vi en snickare på besök som vi vill anlita för tillbygget. Vi har fått honom rekommenderad och han verkade superbra. Han och Alex pratade byggtekniska saker som jag förstod ungefär hälften av, men jag försöker lära mig så gott jag kan.
Vi har också hämtat ut tapeter till två rum, ett ska tapetseras redan nästa helg.
Om bygglovsansökan seglar igenom på ett smidigt sätt tror alla att tillbygget kan vara på plats redan i oktober/november. När köket är beställt tar det 3-4 veckor att tillverka, sedan är det bara att tjoffa in.
Det kommer bli en upptagen höst, men det ska bli så spännande att se hur det ser ut här i jul!
 

Sensommarlivet

Så var det måndag igen!
Sista måndagen innan skolstart för mig. Om en vecka börjar det! Känns superkul och lite nervöst. Början på en ny fas i livet. Hoppas att det kommer bli en bra sådan!
 
Vi har äntligen fått ordning på bygglovsansökan. Jag skickade med Alex den in till stan innan, så nu är det bara att vänta och hålla tummarna. Vi hoppas att i alla fall stommen kan vara uppe i vinter, men det lär nog dröja ett tag innan vi kan duscha hemma.
Alex var också på möte med köksföretaget förra veckan och diskuterade lite mer hur han ville ha det, så nu väntar vi på uppdaterade ritningar.
Vi väntar också på svar på jordprovet vi tog för några dagar sedan. Det provgrävdes ute på vårt lilla fält, där vi sedan hoppas kunna lägga en infiltration till det nya avloppet. Det är en så himla trist grej att göra egentligen. Mycket pengar och mycket tid för något som vi inte ens kommer märka av sedan. Men det avloppet vi har idag är skräp på så många sätt så det måste verkligen bytas ut, helst igår. Det blir i vilket fall som helst skönt att få det gjort! Då slipper man ha det orosmomentet hängande över sig, och så vet man att man har det nytt, välfungerande och godkänt.
När svaret på jordprovet kommer så är det lite ansökningar och sådant som man ska pyssla med, men efter att allt pappersarbete är klart så går det nog rätt fort att få allt på plats.
 
 
Ja jösses hörrni, det är mycket med hus. Särskilt gamla hus.
 
Jag tar det rätt lugnt. I helgas var jag på bluegrassfestival och på något sätt glömde jag liksom bort att äta större delen av tiden, så jag kom hem ganska sliten efter allmän näringsbrist, kyla och en trång natt i en gammal husvagn. Alex löste det genom hämtmat och filmkväll så nu är allt på topp igen. Och jösses så kul jag hade! Fick hänga med favoritpersoner och lyssna på/spela/sjunga grym musik tills öronen blödde.
Det här är ju min sista semestervecka så jag ska mest hänga hemma och småpyssla och förbereda lite. Plocka med disk och städ, rida och sådant. På lördag vankas det kräftskiva hos mina föräldrar, enligt årlig tradition. Jag längtar så mycket! Jag älskar verkligen kräftor.
1

Mer om köket

Jag satt och funderade och kom fram till att jag borde förklara lite mer om hur vi tänker med köket.
 
"Har ni förlorat all sans och vett? Ska ni sätta in ett nytt kök i det där fina gamla huset?"
Så kanske en del av er tänker.
 
Vi ska förvisso sätta in ett nytt kök. Vi har dock valt att beställa ett kök från ett lokalt kökssnickeri som designar och tillverkar det helt efter våra önskemål. Det ger gott om utrymme för att bestämma mått själv, och sätta den där lilla extra, personliga prägeln på allting. Vi har valt att använda massivt trä istället för spånskivor i den mån det går, och kommer måla allting själva med äggoljetempera. Vi får alltså köket omålat.
Vår vision är att köket ska gå ihop både med husets äldre atmosfär, och de moderna uppdateringar som ofrånkomligen måste göras. Alex är som sagt kräsen med detaljer och vill gärna att köket ska kännas så geniunt det går.
Varför har vi inte kvar det gamla köket då? För att det är gammalt. Det innebär att det i grunden är byggt med 20-talets tankar om arbetshöjd, användningsområde och så vidare. Det har onekligen hänt en del på hundra år, och en del av den utvecklingen känner vi att vi vill hänga med i. 
 
Vi kommer som sagt lägga nytt golv också. Idag finns ett gammalt plankgolv. "Oh så härligt med gammal charm!" kanske man tänker, men det slutar man tänka när man ser vårt köksgolv. Det är fullt med spikhål efter plastmattan som satt där innan, och dessutom inbördes avskiljt av springor större än Grand Canyon (eftersom golvet lades innan det var helt torrt, säger Alex) vilket inte är så praktiskt i ett kök, och särskilt inte när det är jag som brukar det eftersom jag har en tendens att drälla det mesta omkring mig. Dessutom läcker det in mycket kyla genom golvet om vintern.
Vi kommer göra det enkelt för oss. Vi lägger klickgolv i trä ovanpå det gamla golvet.
 
Allt handlar om balans. Vi är inte till hundra procent nitiska byggnadsvårdare, i alla fall inte med det vita huset. Det har nämligen uppdaterats och förändrats kontinuerligt under de senaste hundra åren, så det känns helt okej att även sätta nutidens prägel på det. Att hitta och bevara husets själ, och hitta nutida aspekter som kan passa ihop med den själen, det är vad vi strävar mot.
Med det röda huset är det däremot annorlunda. Det är något av en raritet, så välbevarat det är. Där vill vi vara nördigare och byggnadsvårda mer, men det huset har vi också mer tid att få till.
Tid har vi inte när det gäller det vita huset. Det behöver bli färdigt så snart som möjligt, så att vi åtminstonde har en fristad. Ett ställe för återhämtning, just som ett hem ska vara. Därefter kan man bli kreativ. Ha fritid. Ha en hobby. Jag längtar!