Högskoleprovet

Så är det gjort!
Mitt första högskoleprov.
Syftet med det var ju framför allt att liksom känna på provet och skapa mig en uppfattning om mina svagheter för att veta hur jag ska förbereda mig inför provet i vår, och det tycker jag att jag lyckades bra med. Uppgifterna i sig var inte supersvåra, men det stora problemet var tiden! Femtio minuter må låta ganska mycket, men jäklar alltså, när man sitter där och skriver känns det snarare som fem. Första delen var verbal och där missbedömde jag tiden helt och hållet, satt för länge med de tidiga uppgifterna och hann inte klart. Som tur var visade det sig att den delen var en utprövningsdel och alltså inte räknas in i resultatet. På de två andra verbala delarna hade jag lärt mig min läxa så då hann jag med allt och det kändes mycket bättre. De kvantitativa delarna var det värre med. Alltså, jag är rätt bra på matte och logiska resonemang, men jag är uppenbarligen alldeles för långsam. Det blev superstressigt, jag hann inte med allt och fick slarvtänka på en hel del av uppgifterna.
Mitt mål var att skriva kring 1,3 men huruvida jag gjorde det får jag inte veta på ett bra tag. På onsag publiceras facit, men normeringstabellerna (alltså där man kan se vilken poäng ens antal rätt motsvarar) kommer inte förrän den 21 november.
Som en kul grej har jag kollat mitt prov mot "fulfacit" och gamla normeringstabeller, och enligt detta har målet uppnåtts med marginal. Ska bli spännande att se om det även gäller det riktiga resultatet sedan!
 
Som jag berättat innan måste jag skriva 1,7 för att komma in på utbildningen jag vill läsa. Såhär efter första provet så känns det inte alls orimligt. Nu vet jag precis hur jag ska jobba fram till nästa gång, och har börjat hitta taktiken till själva provdagen. Jag kommer satsa mycket på att förbättra den kvantitativa delen, framför allt att räkna snabbare. Den mesta av matten sitter, men tempot måste höjas markant. Min plan är att börja räkna med tidtagatur. Varje uppgift får ta max en minut att lösa, och helst mindre än så. Jag får helt enkelt börja tävla lite mot mig själv. Snabbast uträkning vinner!
Som tur är finns massvis med gamla högskoleprov att tillgå, så jag blir bekväm med upplägget och typen av uppgifter. Den närmaste framtiden ska jag sätta mig och räkna igenom matte A och B (de hette så på min tid) i lugn och ro, bara för att färska upp minnet lite. Framåt februari blir det räserräkning.
Jag kanske lyckas skriva 1,7 i vår, kanske inte. Men oavsett vad så är jag nog ännu en bit närmare målet då!