Det röda huset

På vår tomt finns ju som ni vet två hus. Det vita som vi bor i, och sedan det röda.
Det röda huset har mest förekommit som en kuliss här på bloggen, men jag vet att ni är nyfikna på det, och därför tänkte jag berätta lite mer idag.
 
 
 
Det röda huset är en parstuga som byggdes kring år 1850, men byggdes delvis av material från andra hus, och av detta material finns det delar som vi tror är så gamla som 1700-tal.
Det röda huset är ganska unikt eftersom det är så välbevarat. Ofta är de gamla husens öde att antingen moderniseras, och därmed förlora mycket av originaldetaljerna och de historiska vingslagen, eller att tuggas sönder av tidens tand till ett läge där det krävs stora ingrepp för att rädda dem.
Det röda huset har inte varit bebott på ungefär hundra år, därför har det inte skett någon modernisering. Samtidigt är det föredömligt byggt med virke av god kvalitet, och det har tagits omhand och hållts efter i alla fall på en sådan nivå att det inte förstörts.
 
Hallen, rummet innanför köket, och allt sett från vardagsrummet.
 
Alex som är ganska mycket av en nörd på byggnadsvård och gamla hus har ju gått och suktat efter det här huset i många år. Nu är det vårat, och vi känner ett stort ansvar över att ha en sådan här kulturskatt att förvalta.
När vi restaurerar det här huset har vi två vägar som vi kan välja att gå. Antingen konserverar vi det helt och hållet, och återställer det i dess urspungliga skick utan att göra några ingrepp. Då kommer det användas som gästhus och historiskt exempel.
Vi kan också modernisera de delar som behövs för att sedan flytta över dit permanent. Det är denna variant vi koncentrerar oss på i detta inlägg.
 
Vardagsrummet, med vacker kakelugn och en fantastisk tapet som vi kommer anlita en målerikonservator för att återställa.
 
Om vi ska modernisera huset så kommer vi behöva ordna ungefär samma saker som vi håller på med i det vita huset nu. Ett funktionellt kök ska byggas, självklart i linje med huset, men enligt dagens standard. Vi kommer också behöva bygga ett badrum, och det får vi inte rum med i huset så som det är nu, så det blir i så fall ett litet utbygge där var köksingången är nu. Det är en bra lösning, för det kommer störa husets interiöra utseende och planlösning så lite som möjligt. Dessutom är det smidigt om kök och badrum ligger vägg i vägg med tanke på rördragning och så vidare, och att ha badrum inuti gamla hus är alltid en säkerhetsrisk.
 
Köket, med spis, bakugn och en murstock som har så mycket massa att den fungerar som ett element för hela huset när den väl värmts upp.
 
Vi kommer också behöva mer värme än vad huset i nuläget kan erbjuda. Just nu diskuterar vi luftvärmepump som ett alternativ även här, men då en mer diskret modell. Det går heller inte att elda någonstans nu, så alla rökgångar måste ses över och kakelugn och öppen spis ska muras om.
I övrigt behöver det mest rustas upp, lappas och lagas. Vissa golv ska fixas till eller läggas där det inte finns några, självklart måste ytskikten i hela huset ses över och i många fall bytas ut. Ny pappspänning och limtryckstapeter. Det ska isoleras här och var och kluddas på färg.
 
Övervåningen består av en liten hall och två stora sovrum. I rummet utan innertak ska vi sova om vi flyttar över, och där har jag lyckats övertala Alex att behålla taket upp till nock, trots att det inte är byggnadsvårdsmässigt korrekt. Tror ändå att det blir superfint.
 
Oavsett vilken väg vi väljer att gå, så kommer det här inte bli något vi jobbar halvt ihjäl oss för att få klart snabbt (som med det vita huset). Det här ska bli vårt nöjesprojekt. En gemensam hobby som vi ska underhålla oss med och troligtvis svära och jubla över i många år framöver!
 
Fönster på övervåning, rummet med innertak och lager av gamla tapeter. Själv är jag väldigt förtjust i den blå, och skulle gärna se något liknande i den där hallen i framtiden.
 
 
Närmast på schemat står att fortsätta med det som vi påbörjade i somras, att få färdigt fasaden och fönstren. Det är viktigt att börja med, så att huset behåller sitt fina skick.
 
 
Så är alltså läget med det röda huset, men följ gärna med på resten av resan. Någon gång ska jag berätta för er om den läskiga källaren under luckan i köket, när min pappa trillade ner i den och huruvida den är bebodd av en myling...
 
 
(Glöm inte att rösta eller kom med egna förslag i färginlägget här nedan. Tack till er som bidragit hittills!)
1
Tina

Wow! Vilket hus! Är också en byggnadsvårdsnörd av rang. Klokt att bygga till för att få plats med badrum och tvättstuga.

Svar: Vad kul att du också är nörd! Ja huset är en riktig skatt :)
grusvägenhem.se