Röjning, rivning och ro

Hej på er!
Nu har ni väl glott på det röda huset länge nog. Vad gör ni en måndag som denna?
 
Här har snön smält undan, och det känns som senhöst igen. Men till helgen är det ju första advent och enligt tradition ska jag julpynta. Peppen!
På söndag kväll ska vi mysa med glögg och pepparkakor.
 
Vi har haft en lugn helg. Alex har jobbat en del, och jag har hängt här hemma.
I fredags röjde vi ur det lilla utbygget vid köket. Det ska ju bli badrum tids nog, men det kommer ta ett tag innan det blir färdigt. Betonggolvet ska bilas upp så att vi kan isolera och lägga golvvärme, väggar och tak ska också isoleras. Det ska på fuktsäkra ytskikt och sedan ska avlopp anslutas. Det kommer vi nog inte göra förrän vi har installerat minireningsverk och det i sin tur blir inte förrän senare i vår när tjälen släpper i marken. Kanske har vi ett badrum i sommar, men det är lika bra att börja nu med det som kan göras i vinter.
 
 
Här har vi tömt hela utrymmet. Det har varit ett oisolerat förråd och skafferi.
Alex började riva inredningen.
 
 
Och när jag åkte till stallet hade han kommit en bra bit.
 
 
När jag hade ridit färdigt hade han rivit färdigt. Vi köpte hem bröd och skagenröra och gjorde ett par extra goda mackor som vi fredagsmyste med när vi tittade på en film. Finemang!
 
 
Mycket är osäkert i livet för tillfället. Inga episkt stora saker, men en del halvstora saker som vi ser flera lösningar på, men i nuläget inte vet vilken det kommer bli. Planer som inte kan spikas förrän något annat fallit på plats och så vidare. Mycket tankar snurrar i huvudet och det är lite jobbigt att liksom inte se vägen framför sig. Men allt kommer klarna inom de närmsta månaderna. Sällan har jag väl sett fram emot sommaren så mycket som nu.

Det röda huset

På vår tomt finns ju som ni vet två hus. Det vita som vi bor i, och sedan det röda.
Det röda huset har mest förekommit som en kuliss här på bloggen, men jag vet att ni är nyfikna på det, och därför tänkte jag berätta lite mer idag.
 
 
 
Det röda huset är en parstuga som byggdes kring år 1850, men byggdes delvis av material från andra hus, och av detta material finns det delar som vi tror är så gamla som 1700-tal.
Det röda huset är ganska unikt eftersom det är så välbevarat. Ofta är de gamla husens öde att antingen moderniseras, och därmed förlora mycket av originaldetaljerna och de historiska vingslagen, eller att tuggas sönder av tidens tand till ett läge där det krävs stora ingrepp för att rädda dem.
Det röda huset har inte varit bebott på ungefär hundra år, därför har det inte skett någon modernisering. Samtidigt är det föredömligt byggt med virke av god kvalitet, och det har tagits omhand och hållts efter i alla fall på en sådan nivå att det inte förstörts.
 
Hallen, rummet innanför köket, och allt sett från vardagsrummet.
 
Alex som är ganska mycket av en nörd på byggnadsvård och gamla hus har ju gått och suktat efter det här huset i många år. Nu är det vårat, och vi känner ett stort ansvar över att ha en sådan här kulturskatt att förvalta.
När vi restaurerar det här huset har vi två vägar som vi kan välja att gå. Antingen konserverar vi det helt och hållet, och återställer det i dess urspungliga skick utan att göra några ingrepp. Då kommer det användas som gästhus och historiskt exempel.
Vi kan också modernisera de delar som behövs för att sedan flytta över dit permanent. Det är denna variant vi koncentrerar oss på i detta inlägg.
 
Vardagsrummet, med vacker kakelugn och en fantastisk tapet som vi kommer anlita en målerikonservator för att återställa.
 
Om vi ska modernisera huset så kommer vi behöva ordna ungefär samma saker som vi håller på med i det vita huset nu. Ett funktionellt kök ska byggas, självklart i linje med huset, men enligt dagens standard. Vi kommer också behöva bygga ett badrum, och det får vi inte rum med i huset så som det är nu, så det blir i så fall ett litet utbygge där var köksingången är nu. Det är en bra lösning, för det kommer störa husets interiöra utseende och planlösning så lite som möjligt. Dessutom är det smidigt om kök och badrum ligger vägg i vägg med tanke på rördragning och så vidare, och att ha badrum inuti gamla hus är alltid en säkerhetsrisk.
 
Köket, med spis, bakugn och en murstock som har så mycket massa att den fungerar som ett element för hela huset när den väl värmts upp.
 
Vi kommer också behöva mer värme än vad huset i nuläget kan erbjuda. Just nu diskuterar vi luftvärmepump som ett alternativ även här, men då en mer diskret modell. Det går heller inte att elda någonstans nu, så alla rökgångar måste ses över och kakelugn och öppen spis ska muras om.
I övrigt behöver det mest rustas upp, lappas och lagas. Vissa golv ska fixas till eller läggas där det inte finns några, självklart måste ytskikten i hela huset ses över och i många fall bytas ut. Ny pappspänning och limtryckstapeter. Det ska isoleras här och var och kluddas på färg.
 
Övervåningen består av en liten hall och två stora sovrum. I rummet utan innertak ska vi sova om vi flyttar över, och där har jag lyckats övertala Alex att behålla taket upp till nock, trots att det inte är byggnadsvårdsmässigt korrekt. Tror ändå att det blir superfint.
 
Oavsett vilken väg vi väljer att gå, så kommer det här inte bli något vi jobbar halvt ihjäl oss för att få klart snabbt (som med det vita huset). Det här ska bli vårt nöjesprojekt. En gemensam hobby som vi ska underhålla oss med och troligtvis svära och jubla över i många år framöver!
 
Fönster på övervåning, rummet med innertak och lager av gamla tapeter. Själv är jag väldigt förtjust i den blå, och skulle gärna se något liknande i den där hallen i framtiden.
 
 
Närmast på schemat står att fortsätta med det som vi påbörjade i somras, att få färdigt fasaden och fönstren. Det är viktigt att börja med, så att huset behåller sitt fina skick.
 
 
Så är alltså läget med det röda huset, men följ gärna med på resten av resan. Någon gång ska jag berätta för er om den läskiga källaren under luckan i köket, när min pappa trillade ner i den och huruvida den är bebodd av en myling...
 
 
(Glöm inte att rösta eller kom med egna förslag i färginlägget här nedan. Tack till er som bidragit hittills!)
1

Vilken färg?

Vi ska måla om i hallen. Troligtvis både väggar, trappa och lister. Just nu är det en ganska dåligt målad och sliten färg på väggarna, och den gula färgen som syns är ett ambitiöst men inte så lyckat försök till björk-ådringsmålning.
 
 
Vi diskuterar kulörval för fullt, och jag tänkte att ni skulle få vara med och tycka.
(Dörrarna vet vi inte hur vi ska göra med än, men de ska självklart inte vara gula.)
 
Vi är inne på att ha väggarna i vetegrått (brytning oklar).
 
Bildresultat för linoljefärg vetegrå
 
Och funderar på om trappan samt eventuellt vissa foder ska vara i:
 
1: Engelskt rött (obruten)
 
Bildresultat för linoljefärg engelskt röd
 
2: Grön jord (60% eller 30%)
 
 
3: Grön umbra (60%)
 
Vad tycker ni? Rösta gärna här, och/eller lämna en kommentar. Ni får ge helt andra förslag också, men det måste vara en linoljefärgskulör.
 
 
2