Fortsatt renovering

Det blir mycket renovering på bloggen nu, men det är ju så mitt liv ser ut för tillfället.
Vi börjar komma in på slutspurten, fast det inte riktigt syns i huset. Där ser det ut som att vi fortfarande har minst ett halvår kvar.
Det ska bli spännande att se om vi är klara med det vi planerat innan inflyttning, annars får vi helt enkelt bo i vår renovering i någon vecka eller två. Det kommer säkert också fungera bra.
 
 
 
Alla golv är ju numera slipade (förutom ett hörn eller två) och igår täcktes de med golvpapp och mattor.
Vi lyckades även forsla ett kylskåp och en hundrafemtiokilos järnspis till köket. Det gick med hjälp av lite redskap och fysik.
 
 
Här kommer spisen och kylskåpet stå. Kylskåpet i gamla städskåpet som vi rivit lite halvt. Kylskåpet ska byggas in med en hylla bredvid och överskåp ovanför. Det är min fiffiga och snickarkunnige fader som sköter det projektet.
 
 
Jag ska snart börja måla. Köksluckorna är klara minus färg, och det är det där plusset som jag står för. Gröna ska de bli, med bladgrön linoljefärg. Troligtvis blir även stommen grön.
 
 
Hålet i skåpet som synes längst till vänster är var kylskåpet stod tidigare. Hela det hörnet ska vi återställa till ursprunglig design, det vill säga det ska vara ett till underskåp, ingen mellanvägg och en hel skiva i mitten.
 
Alex pysslar med lite ditt och datt. Dels trimmar han och klipper gräset i trädgården, och dels lagar han vägghål och ska spika panel och sånt.
 
Just nu jobbar han och jag virkar, men när han slutat så ska vi åka ut och få en del saker gjort. Vi ska också ha konferens angående spisen, för den passar inte riktigt in i hålet i och med att det är en lite annan modell än den som stod där tidigare. Mura eller svetsa? Höja eller ha kvar? Det är många frågor som ska avhandlas, men det blir nog bra i slutändan!

Funderingar

Om några veckor bor vi där. Det där stället jag drömt om fast jag inte visste att det fanns.
Då ska vi ta det lugnt minsann. Då ska dagarna handla om något annat än renovering. Inte för att det är otrevligt direkt, men lite omväxling kunde vara välkommet.
 
Då ska vi sitta i trädgården och njuta. Då ska jag blogga mer om odling, livet, framtiden, samhället och hur jag dricker te i min kökssoffa.
 
Så tror jag i alla fall, och så måste jag nog tillåta mig att tro. Fast jag vet ju egentligen innerst inne att sommaren kommer bli full av göromål. Vi kommer flytta in, förhoppningsvis kommer insidan vara ganska klar för i år, men det kommer ändå finnas mycket kvar att göra. Isolering, toaletter, vatten och så vidare, och då har vi inte ens kommit till det exteriöra. Fönsterrenovering. Slamfärgning.
Och utomhus - en trädgård som ska skötas, odlingar som ska tas omhand. Kanske ett och annat djur som dyker upp.
 
Det kommer bli en sommar med mycket att göra, och det känns väldigt kul. Detta blir årets stora äventyr, och kommande år kommer bjuda på andra utmaningar hemmavid. Det är ju lantlivet trots allt, ett evigt slit. Men jag vill ha det slitet. Det där jordnära och konkreta. Om man jobbar hårt får man äta sig mätt och bli varm om vintern, det är så mycket mer konkret och belönande än några siffror på ett konto som ändras varje månad, och meningslös konsumtion som resultat.
 
Siffrorna på kontot är ju dessvärre ganska nödvändiga eftersom de måste förvandlas till saker som bensin, försäkringar, kyla i kylskåpet och batteri i datorn, soptömning, nya kläder när de gamla är trasiga, kaffe (ytterst nödvändigt), material till renovering och så vidare. Därför lönejobbar vi. Vi har jobb vi trivs med och gör saker som är roliga och lärorika, så det går inte alls någon nöd på oss. Men tanken är ändå att inte lägga alla disponibla timmar på de där siffrorna på kontot, utan att även använda muskler, hjärna och skitiga händer till att få livet och hushållet att gå runt. Att få en bra balans. Att hitta ett system som fungerar för oss.
Att hitta ett liv som ger oss känslan av rikedom, även om siffrorna på våra konton inte kommer vara lika många som siffrorna på andras.
Det är ett privilegium att kunna välja det livet. Att välja slitet och de låga siffrorna när man har möjlighet att välja annorlunda. Vi är så hemskt tacksamma för det.
 

Arbetsamma dagar

Hej på er!
 
Nu var det några dagar sedan vi hördes och mycket har hänt under tiden. Från att ha varit kaos förra veckan till att faktiskt se bra ut nu! Bra för att vara i det här stadiet i processen alltså.
 
 
 
Helgens stora projekt var att slipa golv. Alla golv i hela huset ska vara plankgolv, och alla förutm det i sovrummet skulle slipas. Det inklusive golven i övre hallen och vardagsrummet, som var lackade och därför dryga som tusan att få trärena. Det tog mycket tid och många slipblad, men nu är det färdigt, alla maskiner är tillbakalämnade och träet naket.
Vi hade egentligen tänkt ha skurgolv överallt förutom köket och hallen, men nu är vi faktiskt ändå inne på att vaxa alla golv för att dra ner en del på underhållet. Vaxet kommer varken förändra golvets utseende eller yta men det kommer göra dem mycket tåligare och mer lättstädade.
 
Vi har också bestämt oss för att göra ännu en stor operation i köket, för vi blir ju aldrig riktigt färdiga liksom. Men det har jag inga bra bilder på så det får vi prata om en annan dag.
 
I förra veckan såg det ut såhär, nu ser det annorlunda och mycket tommare ut, och det ska jag ta lite bilder på i eftermiddag då vi ska ut igen.