Projekten just nu

De stora projekten just nu är kök och golv. Köket håller på att målas, och sista strykningen gjorde jag igår. Till ett helt kök med bröstpanel, foder, stommar och luckor (3-4 strykningar) har det gått åt en ynka liter linoljefärg!
Det finns de som påstår att linoljefärg är dyrare än "vanlig" färg. Det stämmer förvisso om man kollar på literpriset, men då har man inte räknat med att linoljefärg är sjukt mycket drygare. Räknar man per kvadratmeter så är nog priset ungefär detsamma.
Vi är i alla fall väldigt nöjda med resultatet och längtar tills imorgon då tapeterna kommer upp.
 
And so it begins...
Efter första strykningen. Ganska flammigt och mörkare än slutresultatet.
 
 Andra strykningen påbörjas.
 
Sedan är det golven. De förbannade golven. Jag som trodde att slipningen var trälig. Vi är färdiga med att slipa, och därefter gick vi direkt på luten. Alla golv förutom det i sovrummet täcktes av ett lager lut som fick torka i 24 timmar. Alex avskydde att luta, men jag tyckte att det var helt okej pga kul att hantera farliga kemikalier samt att slabba fritt.
Vi lutar golven för att stoppa gulningsprocessen och för att göra det lite tåligare.
I luten finns det lite vitt pigment som är till för att neutralisera gula toner. Vi valde neutralt lut, men vill man ha ett vitt golv finns det lut med mycket mer pigment.
Luten torkade, under tiden åkte vi till IKEA för att införskaffa lite nödvändiga småsaker som växter, förvaringsprylar, glasburkar och sådant.
När vi kom tillbaka igår slipade vi golven lite lätt med sandpapper för att jämna till pigmentet, och sedan var det dags för hårdvaxolja. Det är också till för att göra golvet tåligare, framför allt för vätskor och fläckar.
Det är ett evigt gnidande, men till slut var vi färdiga och nu ska det vara torrt. Vi ska snart åka ut och inspektera, samt dra på sista lagret vax, och sedan är det klart.
Jag skulle vilja säga att jag aldrig mer tänker renovera en enda jäkla golvplanka, men jag vet ju redan nu att det är fel. Vi har många golvplankor kvar att fixa, men i alla fall inte i det vita huset, och inte på ett bra tag!