Gnäll och sådant

Heeej! Long time no see.
Det är för att jag har varit strängt upptagen med att umgås med mina bästa vänner, varav en bor långt bort och bara kommer hit och hälsar på några gånger om året, så man måste passa på att maxa så att säga.
 
Idag är lite av en skitdag. Kvinnorelaterade besvär i kombination med brudklänningskrångel och sedan trist väder som grädde på moset.
Alex blev inringd till jobbet klockan halv två i natt för ett nödläge. Han kom hem en stund senare, stupade i säng och sov ett par timmar innan den vanliga arbetsdagen började, så han lär vara rimligt trött när han kommer hem.
Det blir nog en lugne eftermiddag.
 
Men jag har tänt i spisen för dagen i alla fall, och det är en sådan tillfredsställelse att se hur det flammar upp enkelt och smidigt. Sitter på golvet bredvid och lyssnar på knaster och dån. Det där speciella ljudet som kommer när man har bra drag, och som jag redan lärt mig älska.
Igår gick det sämre. Jag hittade inget tändvirke så jag blev överambitiös och försökte med tidningspapper och pyttevedpinnar av lövträ. Det gick åt skogen kan man säga. Hela huset rökfyllt så vi fick sitta ute och fika medan det ordnade till sig (vilket det gjorde till slut med hjälp av Alex som är mer verklighetsförankrad och van vid att elda inomhus). En kompis kom över på kvällen och undrade om vi grillat eftersom mitt hår luktade grill. Eh nej, vi har inte grillat. Vi har misslyckats.
 
 
1

Saker jag lärt mig sedan jag köpte hus

Ett urval:
 • Hur en trekammarbrunn fungerar, och hur man med en stav tar reda på att det är en trekammarbrunn när den är översvämmad med tjugoårigt vatten av tvivelaktig kvalitet.
 • Hur man 1) ska, och 2) inte ska, bygga in ett fönster, och hur timmer känns när det blir som kex för att någon har gjort 2).
 • Hur en yttervägg ser ut i genomskärning.
 • Vikten av isolering och hur det känns att vara en isglass.
 • Att stora flugor kan vara gravida med fluglarver, vilket visar sig när man slår ihjäl dem.
 • Fluglarver tas bäst omhand med hjälp av T-Gul, tändstickor, en kastrull och krigsvrål.
 • Att slipa av lack från trägolv är drygare än en gymnaiselektion i samhällskunskap.
 • Skillnaden mellan en tapetkniv och en vass tapetkniv.
 • Exakt hur tungt 25 liter vatten är när man ska bära hem det från grannen.
 • Att göra upp eld i vedspis är en konst.
 • Att göra upp eld i vedspis borde vara en OS-gren.
 • Den spännande kontrasten mellan iskallt regn och varmt duschvatten på en naken kropp.
 • Hur fort det går att kissa när man gör det på natten i mörkret och en råbock plötsligt börjar skälla tjugo meter bort.
 

Helgen och livet

Hejsan!
Har ni haft en bra helg? Hittat på något skoj?
Jag har i alla fall haft det jättebra.
 
I fredags var det mina föräldrars 21-åriga bröllopsdag så vi firade det med att åka och äta de årliga musslorna. Vi gör alltså detta en gång per sommar.
Det var MUCHO gott och i år vågade även Alex smaka (förra året fegade han med hamburgare).
Självklart tog vi glass i stora lass till efterrätt trots det trista vädret, och jag funderade lite vemodigt på om det var sista glassen för i år. Hoppas inte.
 
 
Efter musslorna åkte vi och köpte snask och därefter hem till mina föräldrar för att ägna några timmar åt att kolla på deras gamla bröllopsfilm samt prata om gamla och kommande bröllop.
 
I går fick både Alex och jag någon sorts stökighetsutlöst städmani och gick loss för fullt i huset. Jag gnodde på i köket och han tömde hallen på övervåningen, så nu är där rent och kan målas!
Sedan tillbringade vi kvällen hos Alex föräldrar med god mat och roligt prat.
 
Idag är en lugn dag. Alex kittar fönster och jag ligger på sofflocket och tar igen mig. Laddar lite inför en ny vecka som kommer kicka igång för fullt imorgon.
 
Hur går det med eldningen då kanske ni undrar? Jodå, både bu och bä. Det är inte världens bästa drag när vi tänder så då ryker det in jättemycket. Det luktar rökeri härinne efteråt. Men när det väl har tagit sig och brinner ordentligt funkar det jättebra.
Nu är det soligt och varmt ute, men om en stund när kvällskylan kommer ska jag tända igen. Sedan ska jag nog hämta in Alex, ta fram några överblivna ostkrokar och sätta på en film. Blir finemang!