Förändringens vindar

Jag gillar hus. Jag gillar förändring. När det vankas flytt eller husbygge i umgängeskretsen eller på någon blogg är det jag som spetsar öronen. Det spelar inte så stor roll egentligen om huset går i min stil eller inte, det är ju ändå inte jag som ska bo där. Det jag gillar är själva processen, det livsförändrande elementet. Att få göra allt på nytt, och ha allt nytt. Det behöver inte ens vara nytt på så sätt att det inte använts tidigare, det räcker gott och väl att det är nytt i den miljön, eller nytt för mig. Soffan som man tillbringat många fredagkvällar i redan, men som är helt ny i just det vardagsrummet.
 
Jag läser en hel del om husbygge så som det går till för många nuförtiden, och jag kan inte låta bli att förundras lite över hela den här grejen med att få en katalog med en oändlighet med valmöjligheter, och sedan bara få peka på vad man vill ha. Att få välja och vraka och göra det helt till sitt. I ett parallellt universum kanske jag hade slagit till på ett nybygge. Tur att det inte är i detta universa, för så fort katalogen slagits igen hade jag nog tröttnat.
 
Och egentligen behöver jag ju inte en katalog och en byggfirma. Att välja och vraka och designa själv är ju just vad jag håller på med. Vårt fina vita hus, som är en så bra grund, och som vi kan och ska klä på precis vilka kläder vi vill. Det blir inga nya skåpsluckor på så sätt att de inte använts förut, men de blir nya för mig för att de får en färg som vi har valt helt själva. Vi har många val att göra, särskilt om vi dessutom räknar in det röda huset i framtiden, och vi är inte ens begränsade till en katalog. Vi kan välja på exakt allt.
 
Jag längtar till helgen då vi ska vara där ute! Vårt egna lilla paradis.
 
 Förra gången jag bytte hem. Nästan exakt två år sedan.
 
 
 
 

Husesyn #1

Hejsan!
 
Skriver i detta nu det första blogginlägget från huset!
Jag sitter vid köksbordet med ungefär femtioelva lager kläder på mig. Är fortfarande helt utmattad, men sysselsätter mig med lugna arbetsuppgifter så det går ganska okej.
 
Idag tänkte jag att vi skulle gå husesyn på nedervåningen i vita huset!
Lite möbler och sådant står kvar, men nu är allt tillräckligt avklätt för att visa upp, så håll till godo.
 
Vi börjar helt naturligt med hallen.
 
 
Fotot är taget från köket och bjuder på kulturellt värdefull utsikt.
 
 
I hallen finns trappa upp till övervåningen, men den rundan sparar vi till en annan dag!
Det finns också en förvånansvärt rymlig toalett under trappan, men den är i nuläget en bedrövlig syn.
 
Från hallen kommer man in i det rum som ska bli vårt vardagsrum. Här ska vi tapetsera om och det kommer bli hur mysigt som helst.
 
 
Det finns också en kakelugn.
 
 
Från vardagsrummet kommer man in i det som ska bli vårt finrum som jag säger, fast alla andra säger matrum. Här ska vi helt enkelt ha ett lite större matbord och ett stort skåp som sväljer allt finporslin jag gärna samlar på mig.
 
 
Vi gillar egentligen den här tapeten, men den är i lite dåligt skick så den kommer nog få bytas ut. Det är inte säkert att det blir i år dock. Ett par strategiskt placerade tavlor kan göra mycket!
 
Här finns också en kakelugn.
 
 
Från finrummet kommer man in i köket, men det är rätt belamrat just nu så det visar jag bara det trevligaste hörnet av!
 
 
Här ska det också tapetseras om, helst igår om jag får bestämma. Det får jag inte helt och hållet, men det kommer i alla fall bli nya tapeter så snart som möjligt.
 
 
Utsikt över åkrar och skogar. Här kommer jag hänga mycket i framtiden!
2

T-R-Ö-T-T

Ojojoj vad jag är trött.
Har sovit för lite i några nätter och det märks direkt. Känns som att huvudet är fyllt med någon tjock sås.
 
Igår var det en lång dag. Vi åkte ut till Stället med gamla ägaren och hämtade det sista som denne skulle ha med sig samt en hel del skräp som vi körde till tippen. Sedan tillbaka ut igen. Nu med full tillgång till allt och alla nycklar i vår egen ägo.
Vi har alltså köpt stället precis som det är - orensat och ostädat, så nu väntar en hel del röjning.
Vi fick hjälp av Alex föräldrar och så stannade vi kvar hela eftermiddagen och halva kvällen och rensade och röjde.
Det var som en spännande tidsresa då det samlats saker där i många decennier. Mycket av det ska vi behålla, men ett helt släp packades ihop till tippen och mer sådant kommer det bli.
Jag försökte ta det så lugnt som möjligt (att plocka igenom något gammalt skåp är inte överdrivet ansträngande egentligen) men trots många ivriga händer och starka armar var det ett tufft arbetspass, och kallt!
 
På kvällen körde vi förbi en sista gång och gick in och tände upp i huset. Sedan gick vi ut och kunde för första gången se hur hemtrevligt det lös ur fönstren. Kändes som en fantastisk belöning för allt slit.
 
Jag misslyckades fatalt med att ta bilder. Jag tänkte att jag skulle vänta med att göra det tills vi röjt en del så jag kunde visa er lite inifrån, men när jag skulle göra det så låg telefonen i koma. Nåväl, det blir en annan dag!
 
Idag skulle jag mest vilja sova och slötitta på dokumentärer, men så blir det icke. Det är dags att röja lite här hemma också för det börjar dra ihop sig till visning. Dels ska det städas till operationssalsnivå och dels ska de fasta skåpen fixas iordning så att de går att titta i. Tur att jag har tid på mig, och att Alex kommer hit och hjälper till efter jobbet.
 
Imorgon ska vi ut igen på eftermiddagen, men kortare tid och lugnare pass. Likaså i helgen då vi ska jobba undan en del, men också mysa och grilla korv över lägereld i trädgården eftersom det påstås att det är valborgsmässoafton på lördag.
 
Igår var förresten ett stort oups-moment. Vi upptäckte att hela taket på övervåningen saknar isolering, vilket betyder bastu på sommaren och frysbox på vintern, och som ni kanske minns så är typ det viktigaste för mig att jag slipper frysa. Så det tillkommer ännu en sak som vi akut måste fixa till i höst. Vi hoppas att vi har tur med andra saker istället, typ att murstocken och vattnet är okej. I vilket fall får det helt enkelt lösa sig.
 
 
1